Historia wina mszalnego

Od początków Kościoła znane było wszystkim wino gronowe, spożywane podczas liturgii chrześcijańskiej. Bardzo ciekawa jest historia tego trunku, używanego w trakcie Mszy Świętej, bowiem na samym początku również wierni spożywali, czyli inaczej niż ma to miejsce współcześnie. Czynili to bezpośrednio z kielichów mszalnych. Wiara katolicka rozprzestrzeniała się również na kraje, które ze względów klimatycznych nie mogły uprawiać wina, więc zaniechano tej tradycji, choć wierni prawosławni w dalszym ciągu przyjmują Komunię Świętą pod obiema postaciami, chleba i wina.

Historia wina mszalnegoObecne przepisy kanoniczne ściśle określają właściwości wina mszalnego, które powinno być naturalne i cytując przepis ma pochodzić „z owocu winnego” i nie może być zepsute. Wymagane jest także dodanie do wina niewielkiej ilości wody, a przede wszystkim absolutnie nie może zawierać konserwantów, barwników ani ulepszaczy, które możemy spotkać u producentów tanich win.

Mimo że w Kościele prawosławnym cały czas używa się podczas liturgii czerwonego wina, zazwyczaj słodkiego, to w Kościele katolickim częściej wykorzystuje się białe wino. Może to wynikać z praktyczności, bowiem czerwone wino pozostawia po sobie trudniejsze do zmycia plamy. Najpopularniejsze wina w polskich kościołach pochodzą z atestowanych winiarni, które znajdują się na Węgrzech, w Mołdawii czy Austrii.

Zapisz

Zapisz

Zapisz