Czarna herbata jest niesamowicie popularnym napojem w Polsce, jednak mimo rzeszy fanów mało kto wie, jak wiele jej odmian istnieje i jak istotne jest prawidłowe parzenie, a to właśnie decyduje o jej aromacie. By uniknąć wpadki w kwestii przygotowywania tego szlachetnego naparu, przeczytaj poniższy poradnik dotyczący parzenia.
Temperatura, gramatura i czas
Parzenie herbaty to prawdziwy rytuał w niektórych regionach kuli ziemskiej. Cały proce jest nieco podobny do przygotowywania kawy. Ostateczny aromat zależy od ilości oraz jakości liściastego suszu, temperatury wody, jaką go zalewamy, jak również czasu, który na to poświęcimy. Najlepszy efekt osiągniemy, podgrzewając odrobinę naczynie do parzenia. Unikniemy w ten sposób wychłodzenia wody dodawanej do mieszanki. Idealne proporcje herbaty to 1g suszu na 100g płynu. Pamiętajmy, że lepiej jest użyć zaparzacza i tzw. herbaty sypanej niż torebki, w której najczęściej znajduje się produkt z niższej półki. Ponadto saszetka może pod wpływem ciepła wydzielać szkodliwe substancje zmieniające smak napoju. Czas parzenia czarnej odmiany nie powinien przekraczać 3 minut. Warto też zwrócić uwagę na to, by zalewać liście, a nie wrzucać je do wrzątku. Jeśli napar zabarwi się od razu, znaczy to, że użyliśmy wody o prawidłowej temperaturze.
Akcesoria do parzenia idealnej herbaty
Skoro mamy unikać torebek z suszem, warto wyposażyć się w gadżety, które umożliwią nam cieszenie się wspaniałą herbatą bez fusów. Do tego celu niezbędne będą czajniki z zaparzaczami pozwalające na szybkie odcedzenie zbędnych już liści od napoju. Tę samą funkcją spełni małe sitko nakładane na kubek lub zaparzacz na jedną porcję herbaty. Chcąc pić naprawdę dobrej jakości napar, nie powinniśmy używać do przygotowywania go twardej wody. By uniknąć nieestetycznej tafli ciemnego osadu na naszym napoju świadczącej o zbyt dużej zawartości wapnia, żelaza i magnezu, zainwestujmy także w dzbanek filtrujący albo filtr zakładany na kran. Dla perfekcjonistów idealne będą czajniki, dzięki którym możemy ustawić pożądaną temperaturę cieczy. W ten sposób unikniemy nadmiernego sparzenia liści.
Picie herbaty to ogromna przyjemność, której jakość możemy poprawić, stosując powyższe wskazówki. Najlepiej cieszyć się tym rytuałem, gdy mamy wolną chwilę i pragniemy relaksu, jednak opisane akcesoria pomogą nam przygotować pyszny, aromatyczny napój również podczas intensywnych, porannych przygotowań. Aby uzyskać maksimum smaku w każdych okolicznościach, zawsze starajmy się wybierać susz najwyższej klasy uwalniający moc aromatów w trakcie parzenia.
Poszukując herbaty dobrej jakości warto sprawdzić ofertę warszawskiej hurtowni spożywczej Amido, która posiada duży wybór herbat różnych odmian w dobrych cenach.