Site Loading

W ramach powtórki chcemy przypomnieć, że patena jest to naczynie liturgiczne, które najczęściej występuje w formie talerzyka, a jego głównym przeznaczeniem jest hostia konsekrowana. Jeśli chodzi o wnętrze, to zalecane jest, aby było wykonane niekorodującego, szlachetnego metalu, czyli srebra lub złota. Jednak czasem zdarza się, że do jej wyprodukowania używa się innego metalu, w takim przypadku konieczne jest, aby była chociaż pozłacana w środku.

Rodzaje patenKiedyś patena przybierała formę dużego talerza, a nawet tacy, ponieważ musiał się tam zmieścić jeszcze konsekrowany Chleb. Patena ma na celu zebranie i chronienie przed profanacją cząstki Najświętszego Sakramentu.

Wyróżniamy podstawowy podział paten. Mamy trzy rodzaje, ale może zaczniemy od pateny kielichowej (widocznej na zdjęciu), która wyróżnia się tym, że jest okrągła, płaska (kształt talerzyka), ale głównie tym, że kładzie się na niej hostię, która później zostaje ukazywana wiernym przez kapłana podczas konsekracji. Jest jedną z fundamentalnych części kielicha mszalnego.

Kolejny rodzaj to patena komunijna, którą w trakcie Mszy Świętej trzyma ministrant pod brodą wierny, który akurat przyjmuje Komunię Świętą. Zabezpiecza ona przed spadkiem cząstek Ciała Chrystusa. Posiada ona specjalny uchwyt, a jeśli chodzi o wygląd to nieco przypomina poprzednio opisywaną wcześniej patenę kielichową. Ostatni typ to patena głęboka stosowana rzadziej, w wyjątkowych przypadkach, kiedy nie ma pateny kielichowej. Jest ona w stanie pomieścić poza hostią także komunikanty, tzn. małe opłatki, przeistaczające się w ciało Jezusa Chrystusa, a następnie podawane wiernym w postaci Komunii Świętej.