Dziś środa popielcowa. Katolicy rozpoczynają tym samym Wielki Post, który będzie trwał aż 40 dni. Przez ten czas będą przygotowywali się do Wielkiej Nocy, a będą to czynić w duchu pokuty i chęci przemiany. Przy okazji Wielkiego Postu należy przypomnieć sobie te słowa: „modlitwa, która najpełniejszy wyraz znajduje w niedzielnej mszy św., przeżywanej we wspólnocie; słuchanie Słowa Bożego, do którego najlepszą okazję mamy, uczestnicząc w wielkopostnych rekolekcjach; nawrócenie przez przystąpienie do sakramentu pokuty i pojednania; postne wyrzeczenia, liczniejsze i bardziej znaczące w tym czasie i jałmużna, jako dzielenie się tym, co posiadam, z potrzebującymi”.
Podczas środy popielcowej należy wstrzymać się od spożywania pokarmów mięsnych, a także warto pamiętać, że obowiązuje również post ścisły, czyli jemy trzy razy w ciągu dnia, ale tylko jeden z tych posiłków jest do syta. Obecnie post nie tak surowy, jak miało to miejsce dawniej. Mięsa nie jedzono kilka dni w tygodniu. Najczęściej były to poniedziałki, środy oraz piątki. Natomiast dodatkowo w środy i piątki zakazywano spożywania gorących potraw.
Był również zwyczaj wyparzania wszystkich naczyń kuchennych, a następnie szorowano je za pomocą popiołu. Robiono tak, aby zapobiec kontaktowi z tłuszczem, który znajdował się w potrawach postnych.